Wim van der Sande van het COKZ laat de zon al voor zich werken!

Wim van der Sande, directeur van het COKZ (Controle Orgaan Kwaliteits Zaken). In 2018 trad ik aan als directeur van het COKZ en in hetzelfde jaar hebben wij het pand waarin wij nu gehuisvest zijn gekocht, nadat we 42 jaar op de Kastanjelaan hadden gezeten. We wilden het nieuwe pand symbool laten staan voor transparantie en modernisering, en ik dacht laten we het dan maar meteen goed aanpakken. Rond 2035 moeten we sowieso voldoen aan label A, en daar zijn we meteen maar voor gegaan. En dit jaar hebben we inderdaad het gewenste label A gekregen!

Eerst hebben we het pand van het gas afgekoppeld. Er liggen nu 256 zonnepanelen op het dak en we zijn volledig elektrisch. Verder hebben we alles opnieuw laten isoleren. De grote glazen pui aan de voorkant, de vloeren, het dak, alles is helemaal opnieuw geïsoleerd. We hebben het hele pand in één keer label A gemaakt. We zijn met dit pand nog net niet energieneutraal, maar we zitten er wel heel dicht bij.

Mijn tips voor bedrijven die ook een verduurzamingsslag overwegen zijn meervoudig. Laat de capaciteit goed doorrekenen, oftewel hoeveel zonnepanelen heb je nodig. Zoek alles goed uit wat betreft verzekeringen. Regel op tijd alle benodigde vergunningen. Houd ook rekening met het onderhoud van diverse zaken. Wij hebben voor alles wat aan ons pand gedaan is gewerkt met lokale partijen, dat geeft toch meer verbinding. En… schakel een adviseur in die jou kan bijstaan met onafhankelijk advies. Ik sluit af met de gouden tip: Ondernemers, maak werk van zon!

Jeroen Bosma | T 06 130 569 08 | E info@savepartner.nl

Maak werk van zon! aanvraagformulier gratis advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in. Energiecoach Jeroen Bosma neemt contact op om u te voorzien van een gratis onafhankelijk advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.