Leusdense ondernemers vertellen over de energiemaatregelen in hun bedrijf. Met deze keer Jos Weijers, Manager Operations van de Vereniging van Keurslagers aan de Fokkerstraat in Leusden

Energieslurpers, heb jij ze in je bedrijf?
Niet meer nu we onze verwarmingsinstallatie vervingen door een elektrische waterpomp. De oude gasinstallatie was niet alleen heel duur, maar ook slecht voor het milieu. Om te waken dat het nieuwe klimaatsysteem door de vele ramen onnodig veel stroom gebruikt, onderzoeken we de mogelijkheden van zonwering.

Energietransitie: afwachten of in actie komen?
In actie komen en kijken naar de mogelijkheden die er nu zijn! Ik begrijp heel goed dat bedrijfsbelang, personeel en financiën voorop staan. Maar je gaat achter lopen op de ontwikkelingen door investeringen in duurzaamheid op z’n beloop te laten. En dat is niet verstandig.

Welke energiemaatregelen heb je inmiddels genomen?
Naast een nieuw klimaatsysteem met een elektrische boiler voor warm water, zijn we binnenkort gasloos. Want ook de gaskookstellen in de kookstudio vervangen we door inductie. Recent onderzochten we ook de mogelijkheid van zonne-energie door een deskundige via de gemeente. En hoewel zonne-energie waardevol is, zijn zonnepanelen op het dak voor ons waarschijnlijk niet haalbaar.

Wat leveren de energiemaatregelen op?
Er ontstaat een win-win situatie door alle maatregelen, want het is een combinatie van factoren. Niet alleen onze portemonnee vaart er wel bij, ook onze werknemers, het klimaat, de bezoekers en leveranciers. Daarbij straalt het effect van de maatregelen ook af op onze vele vestigingen van keurslagers. Tenslotte hebben wij als vereniging een voorbeeldfunctie.

Welke tip heb je voor andere Leusdense ondernemers?
Laat je huidige energielabel beoordelen. In 2023 moet iedere onderneming minimaal energielabel C hebben. En dat is al heel snel! De beoordeling triggerde ons om eens stil te staan bij ons energieverbruik. Het gaf het duwtje in de rug. Nu zijn we zelfs op weg naar energielabel A. En overweeg je zonnepanelen? Onderzoek dan eerst je dakconstructie, isolatie én je verzekering.

Tot slot, waar krijg jij energie van?
Ik ben een enorme muziekliefhebber en heb een brede muzieksmaak van klassiek tot en met de hedendaagse popmuziek. Ik speel of luister graag en kan geen dag zonder muziek. Daarnaast ben ik een groot sportliefhebber en voetbal graag. Je kent het wel.. elke zaterdag. De sport en de gezelligheid daarbij mis ik enorm. Ik hoop dat dat snel weer mogelijk is.

Wil je meer weten over hoe jij energie kan besparen? Een deskundig advies over zonne-energie of informatie over regelingen en subsidie? Lees meer over duurzaam ondernemen binnen de gemeente Leusden.

Foto: INvoorcommunicatie

(Dit interview is integraal overgenomen uit de nieuwsbrief van de Gemeente Leusden)