Vastgoed ondernemer Paul Bloemendal heeft onlangs op een van zijn kantoorpanden 126 zonnepanelen neergelegd om duurzame energie op te wekken. Hij deelt zijn ervaringen en beweegredenen met andere ondernemers vanuit het perspectief van een vastgoedeigenaar.

‘Waarom ik de stap heb genomen om zonnepanelen op de daken van mijn panden te leggen? Om verschillende redenen. Ten eerste om energie én kosten te besparen. Op het moment dat je zelf je eigen energie produceert, worden je kosten lager en kun je je huurders lagere kosten doorberekenen. Ten tweede ben je maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen. Bovendien moet je hoe dan ook toch gaan voldoen aan de energie eisen die vanuit de overheid worden gesteld. De 126 panelen die hier nu op dit dak liggen zouden ongeveer 40.000 kilowattuur aan stroom moeten opwekken. Zonder subsidie levert dat een paar procent op. Maar, met de SDE subsidie die ik heb gekregen, is het heel rendabel.

Ik weet eerlijk gezegd niet in hoeveel jaar ik dit ga terugverdienen, met die vraag houd ik me niet zo bezig . Mijn tip voor andere ondernemers is: neem contact op met Jeroen Bosma, voor gratis en onafhankelijk advies. Hij kan helpen een goede business case te maken. Hij kan je ook helpen de juiste keuzes te maken op het gebied van financiering en verzekeringen. Vraag daarna een bedrijf die dit soort projecten uitvoert om een offerte te maken, zodat je een idee krijgt wat het je gaat kosten en wat het oplevert’.

Jeroen Bosma | T 06 130 569 08 | E info@savepartner.nl

Maak werk van zon! aanvraagformulier gratis advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in. Energiecoach Jeroen Bosma neemt contact op om u te voorzien van een gratis onafhankelijk advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.