Stan van den Wildenberg van Wildenberg Interieurarchitectuur aan de Hamersveldseweg in Leusden over de energieveranderingen in zijn bedrijf.

Vertel eens…
Al jaren droomden mijn vrouw en ik over de ultieme woon-werklocatie. We filosofeerden vaak over het verbouwen van een oude structuur en hoe je daar een modern en energiezuinig kantoor van maakt. Met duurzame materialen en voorzien van alle comfort. Regelmatig bekeken we oudere objecten en vroegen ons af welke uitdagingen er op ons af zouden komen. Alleen al om van een agrarische naar een woonbestemming te gaan. Dat we onze droom recent realiseerden, betekent voor mij heel veel.

Welk energieprobleem had je voordat je een rigoureus besluit nam?
Het voormalig kantoorpand dat we huurden was oud en koud. Renovatie en ombouwen naar een duurzaam kantoor bleek geen optie.

Wat was in jouw ogen dé oplossing?
Verhuizen! Zorgen voor een toekomstbestendig en comfortabel kantoor, waarin we energiezuinig kunnen werken. Want wanneer we nog lang willen genieten van deze aarde, dan moeten we nu bijdragen aan een beter milieu. We vonden een object dat ik zodanig kon verbouwen dat het evenveel energie gebruikt als dat het zelf opwekt.

Wat heeft je hierbij geholpen?
Mijn passie voor het vak en de uitdaging om de verbouwing aan te gaan. Want met dit project dat nu ons eigen kantoor is, kan ik laten zien dat interieurarchitectuur, duurzaamheid én functionaliteit prima samengaan. Een must eigenlijk vanuit het vak gezien. Wat meehielp is dat ik in de loop der jaren veel ervaring opdeed vanuit verschillende projecten. Ik weet precies waar we bouwkundig aan moeten voldoen en dat het werken met een deskundig bouwteam onmisbaar is.

Hoe heb je jouw energieprobleem opgelost?
We verbouwden een oude schuur uit 1663 naar een nul-op-de-meter kantoor. Door te kiezen voor een gesloten bronsysteem met vloerverwarming en de isolatie van vloer, wanden en plafond is het netto energieverbruik nihil. Zo is de gerecyclede vloer geïsoleerd, onderhoudsarm en tijdloos gemaakt door te vlinderen. De staldeuren en ramen zijn voorzien van isolerende kozijnen van hardhout. En we brachten een isolatiepakket aan in plafond en de wanden. Overal is over nagedacht. Maar met alle duurzame maatregelen, kan dit oude pand weer jaren vooruit!

Tot slot, wat zijn jouw tips na deze ervaring?
Formeer een deskundig bouwteam, want met alle expertise bijeen kom je tot een hoog niveau. En doe eens een rookproef. Dat is niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Zo’n rooktest laat je precies zien waar je de isolatie van vloeren, wanden of plafond nog verder kunt verbeteren.

(Foto: INvoorcommunicatie)