Leusdense ondernemers vertellen over de energiemaatregelen in hun bedrijf. Met deze keer Suzanne Hendriks, directeur van SECUMAR benelux bv aan de Plantageweg in Leusden. Het bedrijf is gespecialiseerd in reddingsvesten en materialen voor veiligheid op het water.
Suzanne Rozendaal: ‘Denk ook eens aan 2e hands
1. Energieslurpers, heb jij ze in je bedrijf?
“Sinds we in 2021 verhuisd zijn vanuit Woudenberg naar een nieuw pand in Leusden blijkt de warmtepomp wel een echte energieslurper te zijn. Mede daarom legden we zonnepanelen op het dak. Wij zijn blij dat we gasloos zijn en zolang de salderingsregeling*) werkt, hebben wij geen probleem.”
2. Energietransitie: afwachten of in actie komen?
“Dat hangt af van waar je nu staat. Kan je nog veel of weinig doen? Als ondernemer kan ik nu niet veel meer doen. In ons nieuwe pand wordt gasloos gewerkt, geen plastic wegwerpbekers gebruikt en hebben we al veel duurzame materialen, zoals ledlampen. Daarbij proberen we zoveel mogelijk energie te gebruiken als de zon schijnt en de zonnepanelen energie leveren. Helaas lukt dat niet met de warmtepomp, want vooral in de koude periode (’s avonds en in de nacht) doet de warmtepomp zijn werk.”
3. Welke energiemaatregelen heb je genomen?
“We plaatsten onlangs screens om het gebruik van de airco te verminderen. Tenslotte wil je de warmte ook buiten houden. En we vervingen onze diesel bestelbus door een elektrische bestelbus. We moeten nog wel veel geduld hebben voor de levertijd en tot die tijd is het behelpen met alternatieven. Verder zoeken we altijd naar oplossingen, zoals met ons afval. We zoeken nu naar mogelijkheden in het upcyclen van materialen die we moeten vernietigen. Dat zijn producten die niet meer bruikbaar zijn vanwege de overschrijdingstermijn voor veiligheid. Ook verzamelen we batterijen en mobiele telefoons in voor Stichting de Opkikker. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten: we verminderen het afval en steunen tegelijkertijd een goed doel.”
4. Wat leveren de energiemaatregelen op?
“Als ondernemer merk je dat uiteraard meteen in de portemonnee. De kosten voor energie zijn door alle maatregelen lager.“
5. Welke tip heb je voor andere Leusdense ondernemers?
“Begin bij jezelf en kijk wat jij als ondernemer kunt doen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan 2e hands. Wij verzenden altijd veel pakketjes en hebben een afspraak met een andere partij voor het hergebruiken van de dozen. Door elkaar te helpen hebben zij minder afval en wij gebruiken de dozen opnieuw voor onze pakketten. Zonde om dat niet te doen.”
6. Tot slot, waar krijg jij energie van?
“Van positief ingestelde mensen krijg ik energie. Vooral van mensen die gezelligheid geven en niet nemen. En de sportschool natuurlijk. Sporten doe ik bij Academas in Leusden.”
*) Salderingsregeling : Lees de uitleg wat is salderen
Foto: Karin Kappers
(Dit interview is integraal overgenomen uit de nieuwsbrief van de Gemeente Leusden)