Aan het woord Edwin Ramkema van Cable Concepts Center in Leusden. ‘In 2015 zijn wij gestart met het duurzaam maken van ons bedrijfspand. Eerst elektriciteit en gas, maar uiteindelijk willen wij helemaal energieneutraal worden. Op ons dak liggen nu 148 zonnepanelen, ruim voldoende voor onze energiebehoefte. ’s Zomers wekken de panelen meer op, maar door de airco’s gebruik je ook iets meer. ’s Winters is er minder zon en heb je altijd nog extra energielevering nodig omdat je eigen opwek niet voldoende is.

Ik heb de panelen niet gelegd met als doel er financieel beter van te worden (want dat is niet zo), maar je doet het voor jezelf, voor je bedrijf. En niet geheel onbelangrijk, onze leveranciers en klanten vragen er om. ProRail bijvoorbeeld vraagt aan aannemers of de partijen waar zij mee werken MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) bezig zijn. Die krijgen een streepje voor.

Als tip wil ik meegeven: kijk ook meteen naar de huidige dakbedekking. Is die al wat ouder, laat die dan vervangen voordat de zonnepanelen erop gelegd worden. Dat kan je later kosten besparen. Wij hebben als dakbedekking gekozen voor lichte PVC. Een licht dak wordt minder warm, waardoor je meer rendement uit je zonnepanelen haalt.

Mijn advies aan ondernemers: Neem contact op met Jeroen Bosma, hij kan al je vragen beantwoorden. Ons uiteindelijk gezamenlijke doel is: Maak werk van Zon! Oftewel: laat de zon voor je werken!’

Jeroen Bosma | T 06 130 569 08 | E info@savepartner.nl

Maak werk van zon! aanvraagformulier gratis advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in. Energiecoach Jeroen Bosma neemt contact op om u te voorzien van een gratis onafhankelijk advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.