Rolf Segerink van Segerink Adviesgroep over het verzekeren van zonnepanelen

‘Velen vragen zich af of zonnepanelen nog wel te verzekeren zijn. ‘Over het algemeen is dat zeker het geval, maar ik heb wel één gouden tip voor alle ondernemers. Neem voordat je gaat investeren in zonnepanelen en zeker voordat je ze op je dak laat leggen, contact op met je verzekeringsadviseur. Hij weet aan welke voorwaarden je moet voldoen en kan zaken afstemmen met een verzekeraar. Hiermee kun je op voorhand veel overbodige kosten en teleurstelling voorkomen.

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand laat leggen. 1. Kan je dakconstructie het aan. Er zal een goede berekening moeten komen van wat de minimale eisen zijn voor het gewicht wat er door de zonnepanelen extra bijkomt. 2. Isolatiemateriaal op het dak. Verzekeraars zijn huiverig voor het gebruikte isolatiemateriaal op een dak. Een veel gebruikt goedje is bijvoorbeeld EPS en dat is nogal brandbaar. Als een verzekeraar het brandgevaar te groot acht, zal hij niet akkoord gaan. 3. Je opstalverzekering. Breng je wijzigingen aan in de constructie van je pand door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te schroeven, dan kan dit leiden tot aanvullende voorwaarden of aanpassing van de premie.

Dus: altijd op voorhand alle verzekeringsissues goed adresseren!

Nog een tip die ik heb om argwaan bij verzekeraars weg te nemen: ga in zee met een gecertificeerde installateur. Bij oplevering van het project moet een scope 12 keuring worden uitgevoerd om te bewijzen dat de panelen goed geïnstalleerd zijn en dat aan alle beveiligingseisen is voldaan. Ook kun je geconfronteerd worden met allerlei NEN keuringen om vast te stellen dat je opstal nog steeds aan de eisen voldoet. Allemaal redenen om alleen met een gecertificeerde installateur in zee te gaan.

Mijn advies aan ondernemers: neem contact op met je verzekeringsadviseur om op voorhand zaken goed af te stemmen. Voor alle andere technische of inhoudelijke vragen rondom zonnepanelen: Bel Jeroen Bosma! En ook ik zeg vanuit het perspectief van verzekeren: Ondernemers, maak werk van zon!’

Jeroen Bosma | T 06 130 569 08 | E info@savepartner.nl

Maak werk van zon! aanvraagformulier gratis advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in. Energiecoach Jeroen Bosma neemt contact op om u te voorzien van een gratis onafhankelijk advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.