Leusdense ondernemers vertellen over de energiemaatregelen in hun bedrijf. Met deze keer Chris Doornekamp van Autobedrijf Doornekamp aan Het Koendert in Leusden.

Energieslurpers, heb jij ze in je bedrijf?
Wij werken natuurlijk met autobruggen die we dagelijks gebruiken. Regelrechte energieslurpers. Een nieuw aangeschafte brug werkt weliswaar zuiniger, maar zet helaas geen zoden aan de dijk in energiebesparing.

Energietransitie: afwachten of in actie komen?
Wij zijn in actie gekomen om te laten zien dat óók een autobedrijf energie kan besparen. Juist nu, met de komst van de elektrische auto. We namen ons pand met de showroom onder de loep. Naast het ontstane comfort – het is nu veel warmer in de showroom – levert dit een energiebesparing van wel 60%.

Welke energiemaatregelen heb je genomen?
We vervingen alle verlichting in het pand door ledverlichting. En we brachten sensors aan en gebruiken het licht nu alleen wanneer dat nodig is. De showroom heeft nu dubbel glas. Ook kozen we voor kwalitatief goede zonnepanelen op het dak met een rendement van 90%. Natuurlijk volgen we de ontwikkelingen met belangstelling. Een grote wens voor de toekomst is helemaal zelfvoorzienend te zijn.

Welke tip heb je voor andere Leusdense ondernemers?
Verdiep je in de materie en koop niets voordat je professioneel advies hebt. Niet alleen om te waken voor louche aanbieders, maar ook voor de vergunning, verzekeringen, subsidies en aftrekposten. En wil je onmiddellijk besparen? Begin dan met de verlichting. En met een slimme energiemeter voor inzicht.

Tot slot, waar krijg jij energie van?
Omgaan met mensen en blije klanten; daar krijg ik altijd energie van!’

Wil je meer weten over hoe jij energie kan besparen? Een deskundig advies over zonne-energie of informatie over regelingen en subsidie? Lees meer over duurzaam ondernemen binnen de gemeente Leusden.

Foto: INvoorcommunicatie

(Dit interview is integraal overgenomen uit de nieuwsbrief van de Gemeente Leusden)