Deze keer Chantal Orth, directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) aan de Dodeweg in Leusden

Energieslurpers, heb jij ze in je bedrijf?
Uit recent onderzoek blijkt onze terreinverlichting een regelrechte energieslurper te zijn. Zonder verlichting is het pikdonker rond de gebouwen op ons grote terrein. En ook al zijn er nu geen hotelgasten, de verlichting uitzetten is niet handig.

Energietransitie: afwachten of in actie komen?
In actie komen, natuurlijk! Besparen kan je meteen én het is goed voor het milieu. Jaren geleden begonnen wij al met een duurzame bedrijfsvoering. Daarom is er nu nog weinig te ‘winnen’. Toch zijn wij altijd op zoek naar verbeteringen. Zo meten we voortdurend ons energieverbruik. En onderzoeken we de mogelijkheden van zonnepanelen met een deskundige via de gemeente.

Welke energiemaatregelen heb je inmiddels genomen?
In de afgelopen jaren bouwden we twee vleugels aan het hoofdgebouw. Zelfs in vol bedrijf zijn deze bijna helemaal energieneutraal. We gebruiken overal ledverlichting en vervingen het tapijt door een duurzame vloerbedekking. Daarbij werken we continu aan een duurzame en groene accommodatie, waarvoor we opnieuw het internationale Green Globe keurmerk hebben.

Wat leveren de energiemaatregelen op?
De investering in de zonnepanelen verdienen we in ongeveer 7 jaar terug. Maar de maatschappelijke bijdrage is voor ons het allerbelangrijkste. Natuurlijk moet iedere investering financieel haalbaar zijn. Maar door te kiezen voor een keurmerk sluiten we aan bij de behoefte en daarmee weet ik zeker dat we de juiste keuzes maken. Daarin ga ik alléén voor goud.

Welke tip heb je voor andere Leusdense ondernemers?
Bekijk je organisatie kritisch, want minder energie verbruiken kan al snel. Zo composteren wij ons keukenafval. We brengen de kurken, flesdoppen en de lege toiletrollen naar basisscholen in de buurt. En zetten onze frankeermachine uit wanneer we hem niet gebruiken.

Tot slot, waar krijg jij energie van?
Zoals veel andere mensen krijg ik veel energie als de zon schijnt. Toch gaat voor mij de zon pas echt schijnen nu onze accommodatie weer open is voor gasten.

Foto: INvoorcommunicatie

(Dit interview is integraal overgenomen uit de nieuwsbrief van de Gemeente Leusden)