ISDE subsidie

De ISDE subsidie is geschikt voor zonnepanelen. Het budget voor de subsidie is gelimiteerd en wordt verdeeld op basis van aanvraag. De subsidie voor zonnepanelen bedraagt € 125 per kW. Er zit wel een belangrijke voorwaarde aan: een kleinzakelijke aansluiting met een netto verbruik van meer dan 50.000 kwh.

EIA

Als je investeert in CO2-reductie, energiezuinige technieken en/ of duurzame energie, dan kan je gebruik maken van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Van de investering kunt je dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2021 is er een budget van € 149 miljoen. De regeling levert gemiddeld 11% voordeel op. De investering moet staan op de zogenaamde energielijst en de hieraan gekoppelde voorwaarden per techniek. Hierbij een link naar de energielijst: Energielijst. Zonnepanelen staan op deze lijst.

MIA/Vamil

Als je investeert in milieuvriendelijke technieken kun je met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) fiscaal voordeel krijgen. Het belastingvoordeel kan netto oplopen tot 12%. Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop de gebruikelijke kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).

Met de Vamil kan je 75% van de investeringskosten willekeurig afschrijven. Willekeurig wil zeggen op een tijdstip dat je zelf bepaalt en dat levert een liquiditeits- en rentevoordeel op. Kijk hier voor meer info: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/miavamil/ondernemers.

Je komt voor de MIA of Vamil in aanmerking als je investeert in bedrijfsmiddelen of technieken die op de Milieulijst staan en voldoen aan de daarin gestelde eisen. Zie hier de online zoektool van de Milieulijst.

KIA

Je komt in aanmerking voor de KIA als je in 1 jaar voor een bepaald bedrag investeert in bedrijfsmiddelen. Dit loopt op tot ten hoogste 28% van het investeringsbedrag.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2021
Investeringsbedrag Aftrek
€ 0 – € 2.400 0%
€ 2.401 – € 59.170 28%
€ 59.171 – € 109.574 € 16.568
€ 109.575 – € 328.721 € 16.568 -/- 7,56% van het investeringsbedrag dat de € 109.575 te boven gaat

De KIA is te combineren met de MIA of de EIA. EIA en MIA kunnen niet samengaan.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
BKL 2-3-2021

Wil je na het lezen van dit bericht meer informatie of (gratis) onafhankelijk advies bij het maken van de keuze voor zonnepanelen, dan kun je altijd Jeroen Bosma bellen (06 130 569 09) of onderstaand aanvraagformulier invullen en versturen.

Maak werk van zon! aanvraagformulier gratis advies

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in. Energiecoach Jeroen Bosma neemt contact op om u te voorzien van een gratis onafhankelijk advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.