Alles bij elkaar, kijk ik nu heel anders naar de toekomst

Vertel eens …
Je ziet het overal. In de verandering van de seizoenen en de felle regenval, om maar iets te noemen. We ontkomen niet aan de klimaatverandering. Ik maak me best zorgen over de gevolgen en niet alleen als vader van twee jonge kinderen. Onze wereld lijkt nu klein door de pandemie, maar de gevolgen zijn al overal zichtbaar. Iedereen kan een steentje bijdragen in energiebesparing en voor iedere ondernemer is dat zelfs een randvoorwaarde, vind ik.

Welk energieprobleem had je voordat je een rigoureus besluit nam?
Geen. De directe aanleiding voor de bouw van een heel nieuw pand is de groei van onze onderneming. Ons doel was dan wel een 0-op-de-meter pand.

Wat was in jouw ogen dé oplossing?
Slim investeren. Alles wat we slim kunnen aanpakken of verbeteren doen we. Al jaren. Dus ook de bouw van een duurzaam nieuw pand dat we begin 2021 betrekken, is een bewuste keuze. Het past bij wie wij zijn en waar we voor staan als familiebedrijf.

Wat heeft je hierbij geholpen?
We zijn gewend te investeren in duurzame verbeteringen. Toen de ledlamp op de markt kwam, vervingen we alle verlichting in het kantoor. En ook al was dit toen nog behoorlijk prijzig, ons bedrijf maakte daarmee een enorme stap in energiebesparing. We kijken altijd naar wat beter kan. Zo kunnen we nu met een grotere opslagruimte nog efficiënter werken en besparen. Op transport bijvoorbeeld.

Hoe heb je jouw energieprobleem opgelost?
We selecteerden op zaken die energiezuinig, slim en toekomstgericht zijn. En keken daarbij steeds naar de ontwikkelingen in technologie en langetermijn verwachtingen. Om te besparen op drinkwater kozen we voor opvang en hergebruik van regenwater voor de toiletspoeling en de tuin. En een gesloten bronsysteem voor de temperatuurregeling. Daarnaast hebben we een module om actief te koelen of verwarmen. Dergelijke keuzes geven comfort en zijn tegelijk energiezuinig.