Hier vind je een overzicht van handige links naar informatie op internet rond subsidies en fiscale- en financieringsmogelijkheden.

Subsidiewijzer RVO
RVO ondersteunt het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies speciaal voor kantoren.

Energie-investeringsaftrek (EIA)
Investeer je als bedrijf in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Maak dan gebruik van de fiscale faciliteit Energie-investeringsaftrek (EIA). Van een investering kan je dan 45,5% van de investeringskosten van de fiscale winst aftrekken. De regeling levert je gemiddeld 11% voordeel op. Naast de EIA heb je bovendien ook de gebruikelijke afschrijving voor je energie-investeringen en een lagere energierekening.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers
Met de ISDE voor zakelijke gebruikers kan je een subsidie ontvangen om je gebouw te verduurzamen. Denk aan een subsidie voor een warmtepomp of zonneboiler. Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen voor een appartementengebouw naast een warmtepomp en zonneboiler ook subsidie krijgen voor een centrale aansluiting op een warmtenet. Voor bedrijven is daarnaast tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.

Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)
Met de SVM kan je een gespecialiseerde adviseur inhuren voor energieadvies op maat. Het energieadvies geeft inzicht in het verder verduurzamen van je onderneming en/of wagenpark. Ook geeft de SVM subsidie voor de ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies.

Duurzaam bouwen en Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Als je van plan bent te investeren in een nieuw duurzaam of circulair gebouw, of een bestaand gebouw wilt renoveren tot een duurzaam gebouw, dan is er de MIA? Voorwaarde is dat je investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieu lijst staat.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
BKL 22-9-2021